Veinipood

Sauvignon DOC Friuli Grave 2020

16.00 

PINNAS: keskmise tekstuuriga kruusalaikudega.
LÕIKAMINE: üks Guyot 4000 viinapuuga hektari kohta, piirates pungade arvu, et tagada madalam saak ja saavutamaks kenasti kontsentreeritud viinamarjad.
VEINIVALMISTAMINE: toimub kontrollitud temperatuuriga roostevabast terasest vaatides 18 päeva temperatuuril +14° ja +20°C.
LAAGERDUMINE: roostevabast terasest mahutites konstantsel temperatuuril +12 °C juures. Vein läbib enne villimist külma stabiliseerimise.
Alkohol: 13%

Maitsenoodid

VÄRV: õrnade rohekate varjunditega õlekollane.
AROOM: kenasti kihiline ja kontsentreeritud, tomatilehe, nõgese, salvei ja kollase paprika sordinootidega.
MAITSE: kuiv, vein näitab suurepärast keha ning aromaatset pikkust. 
SOBIVUS: täiendab kenasti kooreseid köögiviljasuppe, sufleesid ja kalapirukaid ning mune ja sparglit. Sobib suurepäraselt magustoitudega.

Category:
Sort

Riik

Regioon

Veinimõis

Viinamarjasort

Tootmisaasta

Pudeli maht

Liitri maksumus

200 hektari suurune kinnistu Friuli Grave DOC piirkonnas, mis varem kuulus Friuli aadliperekonnale, oli vendade Luigi, Ercole ja Fernando jaoks alles selle ettevõtmise algus. See oli aastal 1963. Pärast kümnendit kestnud edu ja märkimisväärset kasvu ehitati Risano rahvusvaheliselt tunnustatud arhitekti Gino Valle projekti järgi uus kaasaegne veinimaja, laagerdamisruumid ja ettevõtte kontor. Samal aastal suurendati tootmist, ostes 30 hektarit viinamarjaistandusi mainekas Collio DOC-is ja veinitehase Spessa di Caprivas.

2004.aastal ostis Fernando Pighin koos oma naise Danila ja lastega kogu kinnistu välja. Täna haldavad nad kahte valdust suure kire ja entusiasmiga ning järgivad selle maa traditsioonilisi väärtusi.

On olemas tunnus, mis ühendab selle perekonna meeste ja naiste põlvkondi – nende suur austus maa vastu.

Friuli, kuhu perekond on istutanud oma uued juured, on üks sobivaimaid valge veini kasvatamise piirkondi maailmas. See oli tuntud juba Rooma ajal. See piirkond on ka piiriala, kus elavad tugevad inimesed, kes taludes ja viinamarjaistandustes raske töö tõttu sepistunud. See on suurepärane alus kvaliteetsete veinide valmistamiseks.

“Toida kukke, kuid ära teda ohverda;
kuna ta on püha nii päikesele kui kuule.”  Maaga seotud sümbolina kehastab kukk päikesekiiri. See on Pighini üllas maapiirkondade kaubamärk ja nende eristuv logo igal sildil.

Viinamarjaistanduste haldamise parimad tavad pole vähem olulised kui peen töö veinimajas. Töö algab meie viinamarjaistandusi iseloomustavate pookealuste kloonide valimisega Vivai Cooperativi Rauscedo`s (VCR) ehk maailma suurimas ja auväärseimas viinamarjaistanduses, mis asub Grave del Friuli linnaosa südames. Peamine eesmärk on tagada veinide kvaliteedi usaldusväärsus.

Kogu veinivalmistamisprotsessi igas etapis viiakse läbi range kvaliteedikontroll – puuviljast pudelini. Valmistame veini ainult oma viinamarjadest. Küsimus on usaldusväärse toote tagamises, tarbijate õigsuses ja mitte vähem tähtsas austuses selle maa vastu, mis meid ülal peab.

Spessa di Capriva
valdused
LOODUS

30 hektarit viinamarjaistandusi, mis moodustavad Pighini kroonijuveeli, asuvad Collio Goriziano mägedel, on rahvusvaheliselt tunnustatud üheks sobivaimaks valge veini kasvualaks. Kaunid mitmel korrusel laiuvad viinapuude read kalduvad kaunilt mööda mäenõlva, moodustades veinitehase ümber loodusliku amfiteatri, mida uuendati kõrgeimate standardite järgi tähistamaks saagi erakordsust.

Risano
valdused
VEINIVALMISTAMINE

160 hektarit viinamarjaistandusi, mis asuvad tasandikul ja kuuluvad Friuli Grave DOC`le, on Pighini maavalduste kõige olulisem osa. Risanos asuv ettevõtte peakontor ja kaasaegne veinitehas, mis sümboliseerib kõrgetasemelist kvaliteeti ja tehnilist innovatsiooni, ehitati 1968. aastal arhitekt Gino Valle projekti järgi.

Ajalooline villa
PEREKOND

See seitsmeteistkümnenda sajandi villa asub suurepärastes aedades ja seda ümbritseb lopsakas Risano viinamarjaistandus. Kunagi Friuli aadlipere elukohaks olnud villas on tänapäeval ka külalistemajad, kus külalisi mugavalt majutatakse. Villa annab ülevaadet Friuli veinivalmistamise ehedast traditsioonist; ajaloolised keldrid, kus punased veinid laagerduvad, on selle käegakatsutav tõestus.

Territoorium

Friulil on veinivalmistamisel kahe tuhande aasta pikkune traditsioon. Tõepoolest, juba Rooma ajal olid need maad viinapuid täis ja veinivalmistamisele pühendatud. Sellisele arengule aitas kindlasti kaasa piirkonna geograafia koos oma maastike mitmekesisusega, mille asukohta kaitsevad hästi Alpid ja Aadria merest puhuv soolane meretuul.

Friuli grave

Risanos annavad tasandiku kivised ja loopealsed mullad veinidele mineraalsust – eriti valgetele veinidele, mis on värsked ja tasakaalustatud ning mitte kunagi liiga tugevad. Veini kvaliteedile aitab kaasa ka kliima: soe, õhurikas suvi ja õige kogus vihma.

Collio

Meie mäe nõlvad Collio Gorizianos, mis on loomulikult moodustunud amfiteatri kujuliseks, kasvatavad eriti kvaliteetseid viinamarju, millele aitab kaasa ka eotseeni päritoluga merglist koosnev muld, ja suurepärane kokkupuude päikesevalgusega. Pole juhuslik, et kõige nõudlikumad tarbijad hindavad selle mäe veine.